Zo tegen de einde van het jaar, en natuurlijk bij de start van het nieuwe jaar, is de vraag naar financiële professionals het hoogst. De cijfers van het afgelopen jaar moeten gerapporteerd worden en ook de accountants beginnen snel weer met hun jaarrekeningcontroles. Ontzettende drukte voor de betrokken teams – en exact de reden dat er in deze periode veel financiële professionals van buitenaf ingehuurd worden. De extra handjes zijn natuurlijk ontzettend welkom.

Intermediairs helpen last-minute capaciteitsproblemen op te vullen
Bijna iedere onderneming merkt het dan ook wel: de last minute capaciteitsproblemen zijn lastig op te vullen. Als oplossing schakelen zij de hulp van bureaus en intermediairs in om de juiste financiële hulp te vinden om deze capaciteitsproblemen op te lossen. Maar ook die intermediairs vissen in een zo goed als lege vijver: wat betekent dat ze vaak buiten hun bestaande netwerk werven, in de hoop hun klanten tevreden te stellen.

“De praktijk bewijst vaak het tegendeel.”

Een mooie ontwikkeling natuurlijk. Het geeft zowel de financiële freelancer als de intermediairs de mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden. Er worden nieuwe verbindingen gelegd tussen financial professionals en opdrachten: verbinding waar eerder niet over na werd gedacht omdat vraag en aanbod van competenties of randvoorwaarden soms ver uit elkaar lijken te liggen. De praktijk bewijst vaak het tegendeel, en uit dit tekort aan financiële hulp kunnen mooie, nieuwe samenwerkingen ontstaan.

Maak niet zomaar een connectie: maak een connectie die werkt!
Een systeem dat prachtig werkt. Dat wil zeggen, zolang de betreffende intermediair ook daadwerkelijk de tijd en moeite neemt om de beoogde kandidaat te leren kennen. Maar dit is helaas niet altijd het geval. Financiële professionals zoals ikzelf worden vaak benaderd met een connectie verzoek van een intermediair, zonder enige toelichting. We kennen elkaar niet, en ook de reden van het verzoek is onduidelijk. Soms wordt er gewoon een vacature koud op je dak gegooid, zonder specifieke toelichting of verdere beschrijving waarom ik de juiste man voor deze opdracht zou zijn. In sommige gevallen is het zelfs zo erg, dat er niet eens gekeken wordt naar de skills die ik daadwerkelijk bezit; en er dus een vacature gestuurd wordt die helemaal niet bij mijn profiel aansluit.
Zijn deze intermediairs wel echt geïnteresseerd in de verbinding die zij willen maken tussen de freelance finance professional en hun klant?

Kunnen we gewoon eerst even kennismaken?
Hoewel ik meer dan bekend ben met mijn eigen capaciteiten, kan het voor deze intermediair ontzettend moeilijk in te schatten zijn of ik wel een goede match ben met de klant, én of ik als freelancer überhaupt geïnteresseerd ben in de opdracht die bij hen op het bureau ligt. Want ook dat is belangrijk: ik ben het visitekaartje van mijn eigen bedrijf en wil de kwaliteit kunnen leveren die van mij verwacht wordt.

“Niets meer en niets minder dan een gooi in de diepte; van dat toch al lege meer.”

Dus daar staat dan deze vacature, in mijn inbox van LinkedIn. Een vacature waarvan ik geen flauw idee heb of deze bij mij past, en waar alle verdere uitleg en kennismaking mist. Niets meer en niets minder dan een gooi in de diepte, van dat toch al lege meer. Een vacature die waarschijnlijk ook bij andere freelance professionals zo koud in de inbox gedropt is.

Een simpel telefoongesprek kan al tot een fijne samenwerking leiden
Ik geloof dan ook dat een goede match tussen kennis, kunde, persoonlijkheid en randvoorwaarden essentieel is. Zowel ik als freelance finance professional áls de klant die de hulp van deze intermediair heeft ingeschakeld, moeten voldoening kunnen halen uit deze samenwerking. We moeten elkaar even leren kennen, samen kijken of we inderdaad dezelfde missie en visie voor ogen hebben en jouw, en straks hopelijk ook mijn, klant optimaal kunnen helpen. De contacten zijn al vluchtig genoeg – en na elkaar hebben we allebei meteen weer een ander. En juist dit maakt het voor mij zo ontzettend belangrijk om eerst even kennis te maken. Een kopje thee met een lekker koekje, een telefoongesprek, of op zijn minst een ‘hallo, ik ben…, ik zoek contact omdat…’ bij dat connectieverzoek of de vacature die zo koud in de inbox gedropt wordt.
Dus lieve intermediairs op LinkedIn. Met veel van jullie heb ik echt hele fijne ervaringen en goed contact, dus ga alsjeblieft zo door! Maar voor die paar collega-intermediairs die hier iets meer moeite mee hebben: Geef mij, net als jullie opdrachtgevers, even de kans om mijzelf voor te stellen en je te vertellen waarom je klanten met mij in zee moeten gaan. Zo weten we beiden zeker dat we een fijne samenwerking aangaan, en hoeft er achteraf niemand met een kater achter te blijven. Ook jullie niet.